Connect with us

Εκλογες

Εκλογές 2019: Τι δείχνουν 8 δημοσκοπήσεις τρία 24ωρα πριν από τις κάλπες

Published

on

Το παρακάτω άρθρο είναι αναδημοσίευση από το Έθνος και δεν αποτελεί πρόβλεψη για την έκβαση των εκλογών.

bullet Αποδόσεις για τις Εκλογές 2019 και ειδικά στοιχήματα

ekloges 2019Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και το ethnos.gr συγκέντρωσε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εβδομήντα ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες και οι δύο βασικοί μονομάχοι των βουλευτικών εκλογών, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έχουν μπει στην τελική ευθεία του προεκλογικού τους αγώνα. Τα επιτελεία των κομμάτων λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις δημοσκοπήσεις, τις προσμετρούν, όμως αφουγκράζονται και το κλίμα στοn δρόμο, μιας και η τριβή είναι καθημερινή και πολύωρη το τελευταίο διάστημα. Για τους δικούς τους λόγους, λοιπόν, ο καθένας, αισιοδοξεί για την έκβαση του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών 2019.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι το σκηνικό μπορεί να αλλάξει και να μαζέψει τη διαφορά, η οποία είναι σαφώς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Η δε σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει ήδη τα… επινίκια, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που απαιτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, αυτό που την κάνει να… φορτσάρει στο φώτο φίνις είναι μια ενδεχόμενη ισχυρή λαϊκή εντολή, η οποία στην κάλπη μεταφράζεται ως αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εκτός από τις «κρυφές» δημοσκοπήσεις και από τα όσα γνωρίζουν οι επιτελείς των δύο βασικών μονομάχων, υπάρχουν και οι δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες ημέρες. Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (29-30/6) έχουμε τουλάχιστον μία σε ημερήσια διάταξη και όλες δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

Εννιά μονάδες προβάδισμα της ΝΔ

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στις εφημερίδες των αντίστοιχων ημερών είχαμε τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, την οποία δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής όπου καταγράφηκε διαφορά εννέα μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, βάσει των ευρημάτων, η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι οκτακομματική. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5%. Στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 82%, ενώ μόλις το 7% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα.

Στο 11% η «γαλάζια» παράταξη

Αντίστοιχα, στη δημοσιότητα δόθηκε και μια δημοσκόπηση από την εταιρεία Prorata για το Newpost.gr. Σε αυτή την έρευνα το προβάδισμα της ΝΔ είναι στο 11%, αφού στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, «πιάνει» το 3% για την είσοδο στη Βουλή. Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, εκτός Βουλής μένουν Ελληνική Λύση και Ένωση Κεντρώων.

Καλά κρατεί το διψήφιο νούμερο

Στις 24/6 έρχεται νέα δημοσκόπηση κι αναδεικνύει πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία MARC για λογαριασμό του ANT1, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 34,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,8% με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στο 10,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, το ΚΚΕ με 5%, το ΜέΡΑ25 με 3,4%, η Ελληνική Λύση με 3,2% και η Χρυσή Αυγή, επίσης με 3,2%.

Στις 27/6 δημοσιεύεται η δημοσκόπηση της Pulse, η οποία δίνει ισχυρό προβάδισμα 9 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, δηλαδή χωρίς λευκό/άκυρο/αποχή, η ΝΔ λαμβάνει 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4%. Από 3,5% συγκεντρώνουν η Ελληνική Λύση και το Μέρα25.

Αυτοδύναμη η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Τα Νέα κλειδώνει την αυτοδυναμία εξασφαλίζοντας 155 έως 163 έδρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, που δημοσιεύτηκε στις 29/6 η σύνθεση της Βουλής μετά τις εθνικές εκλογές αναμένεται να αποτελείται από 5 έως 7 κόμματα.

Το σενάριο της 7κομματικής Βουλής

 • ΝΔ 155
 • ΣΥΡΙΖΑ 80
 • ΚΙΝΑΛ 22
 • ΚΚΕ 14
 • Ελληνική Λύση 10
 • Χρυσή Αυγή 10
 • ΜεΡΑ 25 9

Το σενάριο 6κομματικής Βουλής

 • ΝΔ 159
 • ΣΥΡΙΖΑ 83
 • ΚΙΝΑΛ 23
 • ΚΚΕ 14
 • Χρυσή Αυγή 11
 • Ελληνική Λύση 10

Το σενάριο 5κομματικής Βουλής

 • ΝΔ 163
 • ΣΥΡΙΖΑ 87
 • ΚΙΝΑΛ 24
 • ΚΚΕ 15
 • Χρυσή Αυγή 11

Το εύρος της εκτίμησης ψήφου (αναγωγή στο σύνολο όσων εκδήλωσαν κομματική προτίμηση)

Νέα Δημοκρατία 35,4% με 40,4%

ΣΥΡΙΖΑ 26,5% με 31,5%

ΚΙΝΑΛ 6,4% με 9,8%

ΚΚΕ 3,7% με 6,3%

Χρυσή Αυγή 2,6% με 5%

Ελληνική Λύση 2,5% με 4,8%

ΜεΡΑ 25 2,2% με 4,4%

Ένωση Κεντρώων 1,4% με 3,2%

Πλεύση Ελευθερίας 0,6% με 2%

Πρωτομηνιά με τη διαφορά στο 9,2

Εξακομματική αλλά και πιθανότητα επτακομματικής Βουλής, διαφορά 9,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό ρεύμα υπέρ του Κινήματος Αλλαγής δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που έγινε για λογαριασμό του in.gr και δημοσιεύτηκε έξι ημέρες (1/7) πριν από τις εθνικές εκλογές. Τα στοιχεία της έρευνας συλλέχθηκαν την περίοδο από 24 έως 27 Ιουνίου και δείχνουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές ενώ ανεβαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ (που αντέχει στα επίπεδα του 25%-26%) αλλά και το ΚΙΝΑΛ που είναι σίγουρα τρίτο κόμμα με ποσοστό άνω του 8%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%, διαφορά 9,2 μονάδων δηλαδή. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 8,7%, μία μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%. Την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4%, αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή.

Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο στη συγκεκριμένη έρευνα μένει εκτός Βουλής με 2,8%. Στο 1,3% είναι η Ενωση Κεντρώων ενώ ποσοστό 4,2% επιλέγει «άλλο κόμμα». Το άκυρο – λευκό είναι στο 2,1% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 6,6%.

Τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι είναι αδύνατον να γίνει η ανατροπή του ενός εκατομμυρίου που κυνηγά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ με εξακομματική (ή και επτακομματική Βουλή) είναι πολύ πιθανή και η αυτοδυναμία για τη ΝΔ.

bullet Αποδόσεις για τις Εκλογές 2019 και ειδικά στοιχήματα

Εκλογές 2019

Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα

Χθες (3/7) δημοσιεύτηκε νέα δημοσκόπηση, από την Prorata για λογαριασμό του Newpost και σύμφωνα με αυτή η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 13 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ λαμβάνει 39,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,5%. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην τρίτη θέση με 7% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 3,6% ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, συγκεντρώνουν από 3,2%. Tα λοιπά κόμματα λαμβάνουν 11,5%.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΝΔ 36%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6%, ΚΚΕ 5%, Χ.Α. 3,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%, ΜΕΡΑ25 3%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1%. Στη συγκεκριμένη μέτρηση τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 7%, ενώ η αποχή, το άκυρο και το λευκό 3,5%.

Στην ερώτηση αν θα προτιμούσατε να σχηματιστεί αυτοδύναμη ή συμμαχική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 47% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44% είναι υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης.

Η μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για το Open TV

Εκλογική αναµέτρηση µε έντονο το χρώµα του διπολισµού, συσπείρωση των ψηφοφόρων στα δύο αφηγήµατα που προβάλλουν για τη διακυβέρνηση της χώρας ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δηµοκρατία, αλλά και σαφέστατο «γαλάζιο» προβάδισµα που οδηγεί σε κοινοβουλευτική αυτοδυναµία καταγράφει η δηµοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασµό του Open TV.

Η Νέα Δηµοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν υψηλότατες συσπειρώσεις (στο 91%), υπογραµµίζοντας τον σαφή πολωτικό χαρακτήρα της εκλογικής αναµέτρησης της Κυριακής, αν και, όπως είναι φυσικό, οι µετακινήσεις ψηφοφόρων που τροφοδοτούν αυτές τις συσπειρώσεις προέρχονται από διαφορετικά κόµµατα.

Το παραπάνω άρθρο είναι αναδημοσίευση από το Έθνος και δεν αποτελεί πρόβλεψη για την έκβαση των εκλογών.

Advertisement Booking.com
Κωστας Σωτηριου
Prognostika Answer
Στοίχημα Σήμερα

Κουπόνι ΟΠΑΠ

Δημοφιλη